Friday 30 August 2013

Resepi Puding Karamel

Assalamualaikum . Waalaikumussalam . 

sekarang ni baru lepas raya, duit raya pon banyak ..

tapi...........

kitorang tak boleh beli novel :v !!! so kitorang buat masa sekarang ni tak boleh nak post pasal sinopsis novel la as sebelum sebelum ni .. so, si Afaf aka Ifif cakap ..

"Apa kata kita post pasal resepi makanan?"

"Bereh guu"

we olls minat memasak u !! Lol

so resipi kita harini ...........
sumber: Uncle Google
PUDING KARAMEL
or nama omputih dia
CARAMEL PUDDING
Bahan-bahan yang diperlukan :

5 biji telur 
Gula 
Susu UHT 250ml
Air
Asen Vanilla (vanilla extract)

Cara-cara :

Bismillah hirrahman nirrahim

Gula Hangus
  • Letak dalam 5 sudu gula dalam kuali or periuk apa2 jela. Then letak 2 sudu air. Kacau perlahan tambah lagi 2 sudu air.
  • kacau kacau kacau sampai jadi warna coklat gelap berkilat-kilat ... keep stirring ..tutup api, lepastu cepat2 letak dlm acuan ..jgn lambat nanti dia keras
  • sejuk kan gula hangus tu ... masuk peti ais pon boleh
Puding
  • pecah kan 3 biji telur..2 biji lagi ambik kuning telur je ... pukul telur perlahan-lahan je ... soft and smooth ..kita bukan buat kek ye, jgn nak pukul kuat2 ...
  • bila telur tu mcm dah rata campuran dia tu, letak dalam 4-5 sudu gula ...nak kurang lagi pon boleh, tak manis sgt kan...kacau~~
  • tambah kan 1 sudu teh asen vanilla supaya puding kita wangi and of course la lebih sedap !!~
  • panaskan susu UHT dalam periuk, but jgn sampai mendidih ... api perlahan and selalu kacau tau (^^)
  • agak2 susu tu dah panas, masukkan telur tadi tu dlm susu ... kacau kacau~~
  • lepastu masukkan susu dgn telur tadi tu dalam acuan gula hangus yg dah keras tadi ... put aside...sejukkan sikit ..
Kukus Time
  • sediakan lah pengukus ... 
  • letak acuan tu dlm pengukus (tips: balut lah kain dekat penutup pengukus supaya wap air kat penutup pengukus tu tak jatuh dlm makanan yang kita kukus tu ^^)
  • tunggu dlm 1 jam .. check2 la ye~ kukus ni x akan hangus mcm bake .. so don't worry la .. but kena check air je lah ..
SIAP !!
Tapi berdasarkan puding yg selalu saya rasa, puding yg belubang2 kt tepi dia lagi sedap !! so jangan risau la kalau ada lubang2 tepi tu ... x payah fikir pasal presentation ..asalkan sedap !!

sumber: Uncle Google

sebelum makan pastikan sejuk dulu .. lepas kukus jgn terus masukkan dlm peti ais !!! biar dia cool down kat luar dulu ... pastu baru masuk dlm peti ais ... bila nak makan, telangkupkan acuan kat dlm pinggan yg cantik2 ... lepastu korang akn nampak larva jatuhhh~~emmm sedapnyeee

Ingat baca doa makan dulu, sentiasa selawat masa masak tuh ... ikhlas penuh kasih sayang .... kalau tak jadi tu biasalah ... buat gula hangus tu yg selalu masalah ... saya pon pernah buat 6 kali sbb x jadi ...tapi berkat kesabaran dari Allah, akhirnya Alhamdulillah berjaya jugak :)

tu je la ... bye.bye. Assalamualaikum .. Allahuakhbar

by: Sarah Aina Omar

No comments:

Post a Comment